tirsdag 30. september 2008

Helseulikhetenes toksikologi

Kjetil van der Wel, stipendiat
London, 29. august 2008

I går publiserte Verdens helseorganisasjon rapporten ”Closing the gap in a generation” om helseulikheter mellom og innenfor land. Rapportens hovedbudskap er at årsakene til helseulikhetene er ”... a toxic combination of poor social policies and programmes, unfair economic arrangements, and bad politics”. Helseulikhetene mellom land er spesielt graverende, men har de samme årsakene som helseulikheter innenfor enkeltland; nemlig ulik fordeling av makt, inntekt, varer og tjenester som har umiddelbare effekter på folks liv. Kommisjonen bak rapporten mener målet om å ”lukke spriket” er oppnåelig, men vil kreve store endringer. Kunnskapen finnes, og når man ser på den radikale økningen i levealder de siste tretti år er det grunn til optimisme også på ulikhetsfeltet.

Det treårige arbeidet med rapporten har vært ledet av Sir Michael Marmot, professor her ved Department of Epidemiology and Public Health, UCL.

Rapporten ble lansert i England med stor oppmerksomhet fra media. BBC radio gjorde opptak på andre siden av skilleveggen i kontorlandskapet jeg midlertidig er plassert i og de fleste store avisene har skrevet om den. I radioprogrammet som fulgte uttrykte kommentatorer at rapporten var det viktigste som hadde skjedd for bekjempelsen av helseulikheter siden den såkalte Black-rapporten i 1980. Det ble sagt at gårsdagens rapport politisk sett stakk hull på byllen etter Thatcher-regjeringens nedhysjing av Black-rapporten, som var dårlige nyheter for regjeringen den gangen. Etter nesten tretti år i mørket (noe som på ingen måte er sant, men ganske medialt og fint) bringes nå den ubehagelige urettferdigheten fram i lyset, og fordrer handling fra regjeringen (som forøvrig støtter rapporten fullt ut, noe de har mottatt sårt tiltrengt ros for). Health secretary Alan Johnsen lover på vegne av regjeringen at arbeidet med å redusere ulikhetene igangsettes umiddelbart. Et første mål er å redusere de sosiale ulikhetene i spedbarnsdødelighet med 10% før 2010.

Det vil bli arrangert en internasjonal konferanse om rapporten ved UCL 26-28 november der politikkutformere og forskere vil diskutere rapporten.

Rapporten kan lastes ned fra WHOs hjemmesider.

Litt av BBCs dekning av rapporten kan lyttes til her og her.

Ingen kommentarer: